hani romantizm?

kendimi bildim bileli “tekerleği olan her şey” ile ilgilenirim. fış fış kayıkçı oyunu gibi bir de otobüs, kamyon, minibüs, jip, bip yaparlar hani bebeklere. sanırım başka hiçbir şey oynamadılar benimle.. küçükken en sevdiklerim arasında Chrysler kamyonların arka jantları vardı mesela. Murat 131’lerin arka kelebek camlarındaki çocuk kilidi uyarı yazısı gibi şeyler vardı. Basit bir hesap öğretmişti abim; “Silindir hacmini 20’ye böl al sana beygir gücü. Enjeksyonluysa 10-15 hp daha ekle!” Dizel motor en az 3 litre olmalıydı ki çekiş gücü tatmin etsin ama zaman geçti, benimle birlikte teknoloji de büyüdü. Audi ve Mercedes’in nadir bulunan dizel motorları artık her markada vardı. Hem de sürüklenme hissi yaratacak güçte, üstelik 2 litre hacimde!

Bunlar teknolojik gelişimin ve doğal kaynaklara verilen önemin artmasına paralel yaşanan artı şeylerdi. Ancak üreticilere bir hal olmaya başladı…

Mercedes, G serisinin yanına asfaltta konforlu arazi aracı üretmeye başlayınca hepsi birden bu furyaya katıldı. BMW ve Audi de zaten Mercedes gibi 4 tekerlekten çekişli araçlar üretiyordu ama bu sefer durum farklıydı. Kocaman arabalar yapmaya başladılar. Audi girişini öyle abarttı ki otobüs gibi bir SUV üretti! Şimdi bu ürettikleri modellerin yanında minyatürlerini (ki 1 serisi kadar çirkin kaç tane araba var, siz sayın) üretiyorlar ki daha da çok satabilsinler. Daha çok, daha da çok…

4 çeker afyonunu bir üretici daha yuttu bu arada farkındasınız değil mi? Hem de arkadaş muhabbetinde geyiği dönse “haaadi ya sen de, olur mu öyle şey” tepkisini vereceğiniz bir marka yuttu. Ferrari! Koskoca Ferrari, gitti 4 tekerlekten çekişli spor araba yaptı. Teknik olarak şöyle üstün, yol tutuşu hızlı tren gibi falan demeyin sakın. Şu an mühendislik değil romantizm yapıyoruz. Mutlaka viraj çıkışında arkasını kaydırabiliyordur, kalkışta patinaj çekmeden mermi gibi yerinden fırlıyordur, “biraz” bilen birinin elinde bile çok hızlı olabiliyordur. Peki kim sizden Impreza yapmanızı istedi ki? Hem de Z3 coupé kasasında!

“Daha fazlası” her zaman bela olmuştur. İnsanı karakterinden uzaklaştırır. Amacına ulaşmak için türlü türlü şeyler yaptırır. Ne yazık ki şu anki durum üreticilerin başında. Sabah gördüm ki BMW önden çekişli araç yapacak ve 2013’te piyasaya sürecekmiş. Mercedes’in B serisine rakip…

Mercedes “konfor ve sağlamlık” sunan, ruhu o bildiğimiz “Piston Head” insanlara uymayan bir marka olduğu için midir, yoksa ağır vasıtadan kompakt otomobile geniş bir yelpazesi olduğundan mıdır bilmiyorum, B serisi çıktığında umurumda bile olmamıştı. Önden çekmiş, arkadan itmiş, ortadan kaymış pek ilgilenmedim açıkçası. Ama sabahki haber beni bu yazıyı yazmaya kadar itti.

Hani 2002 efsanesini yaratan, 1M gibi (hilkat garibesi güncel modeli görmezden gelin lütfen) M3 gibi bir şaheseri bulunan BMW var ya… işte o da karakterinden uzaklaştı arkadaşlar. “Daha fazlası” için ruhunu şeytana sattı. Arkadan itişin erişilebilir(!) rakamlardaki en kaliteli markası yaptı bunu. Çok mu ihtiyacı vardı peki? İşçilerin maaşlarını ödeyemeyecek duruma geldi de Fiat gibi bir kurtuluş modeli arayışında mıydı? Hayır! O yaptı ben daha iyisini yaparım da değil bu. Öyleyse bile işin sadece %10’u o düşüncedir. Amaç, “daha fazla” pazar payı “daha fazla” para.

Silindir sayılarının azaltılmasını anlarım, hacim küçültülmesini anlarım, güvenlik adına yontma taş dizaynı araçları da anlarım(!) ama bunu anlayamam. Evet BMW, bir önden çekişli araba üretme kararı aldın diye bütün bunları sana yazdım. Çok üzdün beni, “Chris Bangle faciasını atlattı, oh!” dediğim günlerde tokat attın. Dizel motorlu coupé de spor olur dedin, yer gibi yaptım ama bunu koklamam bile BMW. Alacağın olsun!

Yöneticiler tam olarak nasıl kafada insanlar bilemiyorum ama bildiğim şu, önden çekişli araç yapalım diye gelen mühendisi, pazarlamacıyı her kimse bu teklifi getiren çalışanı, o saniye kapının önüne koyardım. Belki de ambulansla dönerlerdi evlerine…

Ha, bir de duydum ki modellerin rakamlarını bir yukarı taşıyacakmışsın BMW, “1”, ”2” olacakmış “kurtarıcı” modelin 1 rakamını alacakmış, “3”, “4” e çıkacakmış falan… eğer bunlar doğruysa tek bir sorum var, 25 yıllık M3 ne olacak?